Budjettipuheeni Keravan kaupunginvaltuustossa 11.12.2023

Maanantai 11.12.2023 klo 21.44


Inna Kallioinen: Keskustan valtuustoryhmän budjettipuheenvuoro 11.12.2023

Arvoisa kaupunginvaltuusto,

Olemme hyväksymässä talousarviota, joka perustuu meidän ryhmien yhdessä neuvottelemaan taloussopuun sekä viime kokouksessamme päättämäämme kuntaveron korottamiseen. Talousnäkymät eivät anna aihetta riemuun.

Kuntaveron korottaminen oli tässä tilanteessa välttämätön. Sen avulla saimme Keravan talouden tasapainoon. Me Keskustassa olemme pitkään vastustaneet kuntaveron korotuksia. Päätös olikin meille erittäin epämieluisa, vaikkakin tässä tilanteessa tarpeellinen.

Huolestuttavaa on kuitenkin se, että taloussuunnitelmamme seuraaville vuosille ei näytä sen valoisammalta. Taloussuunnitelma rakentuu myös seuraavana vuonna veronkorotusten varaan. Veronkorotuspäätöksiä jatkamalla me häviämme kilpailun hyvistä veronmaksajista, jotka miettivät asuinpaikan valintaa pääkaupunkiseudun tuntumassa eri paikkakuntien välillä. Mikä heille on se porkkana, joka heidät houkuttelisi Keravalle asumaan, jos lähikunnissa veroprosentti on selkeästi alhaisempi ja asuinpaikan vaikutus oman talouden veromenoihin on vuositasolla tuntuva?

Veropäätökset tehdään aina vuodeksi kerrallaan, ja me Keskustassa olemme sitoutuneita ensi vuotta koskevaan veroprosenttipäätökseen. On kuitenkin niin, että veroprosenttia korotettuamme Keravalla on oltava taloudessa entistäkin tarkempana. On myös oltava valmiutta tarkastella ensi vuonna tilannetta puhtaalta pöydältä uudestaan. Jos esimerkiksi työllisyys kehittyy suotuisasti, meillä on oltava valmius tulevaisuudessa myös tiputtaa kuntaveroprosenttiamme ja mahdollistettava ihmisille suurempi valinnanvapaus itse päättää, miten he rahansa käyttävät.

Jos tilanne tulevaisuudessa näyttää siltä, että rahat eivät vieläkään riitä ja veronkorotuksia joudutaan jälleen harkitsemaan, olisi rinnalla harkittava myös muita mahdollisuuksia saada kaupungille lisää tuloja. Meillä Keskustassa löytyy veronkorotusten välttämiseksi tahtotilaa avoimesti tarkastella mahdollisuuksia saada Keravan Energiasta tuloja kunnalle. Yhtiöiden tehtävä on tuottaa omistajalleen voittoa eikä siinä olisi mitään erikoista, jos Kerava alkaisi ottaa Keravan Energiasta tuloja. Tällä hetkellä Keravan Energiasta hyötyvät keravalaiset edullisina sähkönsiirron hintoina, mikä on erittäin hieno juttu. Eniten hyötyvät nyt kuitenkin he, jotka käyttävät sähköä eniten. Veronkorotukset puolestaan kohdistuvat vain tuloja saavaan väestöön. Jos Keravan Energiasta otettaisiin tuloja, niin ikään kuin kaikki olisivat talkoissa mukana – sekä kaikki keravalaiset että keravalaiset yritykset.

Hyvät valtuutetut,

On nurinkurista, että Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat maan hallituksessa keventämässä koko valtakunnan tasolla kaikista rikkaimpien ihmisten verotusta, keventämässä oluen verotusta ja keventämässä bensan verotusta. Samaan aikaan kuntataloutta kurjistetaan ja joudumme kiristämään kuntaverotusta ja samaan aikaan pienituloisia ja lapsiperheitä ajetaan yhä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen. Myös Keravan osalta tämä valtakunnan politiikan suunta huolestuttaa – miten pärjäävät jatkossa ne keravalaiset, joilla on jo valmiiksi ollut taloudessa niukkaa?

Budjettineuvotteluissa esiin noussut varhaiskasvatuksen vaaterahakysymys jakoi ryhmässämme mielipiteitä. Toisaalta on hienoa, että tärkeää työtä tekevät varhaiskasvatuksen ammattilaiset saavat ansaitusti tällaisen pienen huomionosoituksen ja jos käytännön toteutus tehdään henkilöstöä osallistaen. Toisaalta kritiikkiä herätti se, että palkkaukseen liittyvä kysymys otettiin poliitikkojen päätettäväksi poikkeuksellisella. Tämä mahdollistaa, että tulevaisuudessa muitakin henkilöstöryhmiä koskevia palkkaukseen liittyviä kysymyksiä saatetaan samalla tavalla nostaa poliitikkojen päätettäväksi.

Keskustan ryhmä toivoo, että ensi vuonna kiinnitetään erityistä huomiota kaupunkilaisten ja kaupungin henkilökunnan osallistamiseen. Kaupunki on meidän yhteinen, ja on tärkeää, että kaikilla on mahdollisuuksia olla mukana aidosti vaikuttamassa oman arjen ja lähiympäristön asioihin. Juhlavuodelta toivomme yhteisöllistä tunnelmaa ja sitä, että jokaiselle keravalaiselle löytyy jotain itselle sopivaa mukavaa tekemistä, josta kotikaupungin juhlavuosi jää mieleen.

Toivomme myös, että Kerava panostaa vahvasti ihmisten hyvinvointiin ja kannustaa liikuntaharrastusten pariin. Kerava on nyt tullut tunnetuksi keppijumpasta. Tältä osin on tärkeää tarkastella päätöksiin liittyvät yksityiskohdat ja sen jälkeen ottaa oppia tulevaisuutta varten, mutta Keravan saama julkisuus voitaisiin samalla kääntää voimavaraksi. Voitaisiinko juhlavuonna vaikkapa järjestää yhteisiä keppijumppahetkiä kaupunkilaisille Aurinkomäellä eri tapahtumien yhteydessä tai Uuden rakentamisen festivaaleilla?

Kiitämme Keravan henkilökuntaa ja viranhaltijoita sekä poliittisia ryhmiä yhteistyöstä. Toivotamme hyvää joulunodotusta ja odotamme innolla sen jälkeen koittavaa juhlavuotta!

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini