Lapsiperheet kaipaavat arvostusta ja joustoja

Maanantai 11.1.2021


Mielipidekirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa su 10.1.2021.

Työ- ja elinkeinoministeriön nimeämä työryhmä aikoo Helsingin Sanomien tietojen mukaan ehdottaa kotihoidon tuen poistamista työllisyyden parantamiseksi. Naisten työllisyyden parantaminen on tärkeä tavoite, mutta kotihoidon tuen poistaminen olisi väärä keino. Työryhmän ehdotus ei sido hallitusta, ja toivommekin, että asiaa tarkastellaan laaja-alaisemmin.

Perhevapaat ovat arvokysymys, jossa me olemme perheiden puolella. Jokainen lapsi on erilainen ja vanhempien elämäntilanteet vaihtelevia. Perhepolitiikkaa pitää kehittää niin, että jokainen perhe voi tehdä joustavasti itselleen sopivia valintoja. Lapsiperheille ja nuorille aikuisille on luotava luottamusta ja taloudellista ennustettavuutta tulevaisuuteen.

Kotihoidon tuki on pieni mutta merkittävä kädenojennus perheille. Se mahdollistaa erilaiset hoitoratkaisut erilaisissa elämäntilanteissa. Myös esimerkiksi Keravalla ja Sipoossa käytössä olevat kuntalisät ovat tärkeä osa perheiden tukea. Lapsiystävällinen kotikunta on perheille veto- ja pitovoimatekijä.

Perhevapaiden jakautuminen epätasaisesti miesten ja naisten välillä on aito ongelma. Kotihoidon tuen poistamista ei tule harkita ennen kuin perhevapaauudistus on toteutettu ja toimeenpantu perhelähtöisesti ja ansiosidonnaista osaa kasvattamalla, työelämään on saatu enemmän joustoja ja varhaiskasvatuspaikkojen määrää on kasvatettu laadukkaasti. Ilman näitä kotihoidon tuen poistaminen olisi kohtuuton piiska perheille.

Toisiko kotihoidon tuen poistaminen edes lopulta säästöjä, jos päivähoidon tarve sen myötä lisääntyisi? Myöskään työllisyysvaikutusten laajuudesta ei ole varmuutta. Taloustilanteen kohentamisen ja työllisyysasteen nostamisen lisäksi alhainen syntyvyys on Suomelle suuri haaste. Syntyvyyttä edistäisi parhaiten se, että jokainen ihminen voisi päästä lähemmäs toivomaansa lapsilukua. Perheiden etuuksista tinkimällä emme pääse parempaan.

Sonja Hällfors, Uudenmaan Keskustan puheenjohtaja, Sipoo

Inna Kallioinen, Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu, Kerava

Liina Tiusanen, Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja, Järvenpää


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini