Huumausaineiden laiton käyttö on rikos

Sunnuntai 13.12.2020


Mielipidekirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 13.12.2020.

Huumausaineiden laiton käyttö on säädetty rikoslaissa rangaistavaksi. Se on viesti yhteiskunnan suhtautumisesta: terveydelle vaarallista huumeiden käyttöä ei kannata edes kokeilla.

Huumeiden käyttöä on ennaltaehkäistävä myös rikosoikeutta pehmeämmin keinoin, esimerkiksi lisäämällä tietoisuutta haitoista. Päihderiippuvuudesta kärsiville puolestaan on tarjottava polkuja päihdekuntoutumiseen.

Päihteistä irti pääseminen edellyttää aina motivaatiota. Vaikka päihdekuntoutumiseen käytettäisiin suunnattomasti resursseja, siinä on vaikeaa onnistua, jos riippuvaiselta ihmiseltä puuttuu halu lopettaa käyttö. On tärkeää, että voimassa oleva laki mahdollistaa rikosoikeudellisista toimenpiteistä luopumisen ja rangaistuksen tuomitsematta jättämisen, jos huumeiden käyttäjä on hakeutunut hoitoon.

Riikka Siltanen ilmaisi kolumnissaan (K-U 12.12.) huolensa siitä, miten käy kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen. Olen Siltasen kanssa samaa mieltä siitä, että huumeiden käytön pitää pysyä kiellettynä.

Siltasen kolumni sisältää kuitenkin virheellisiä väittämiä. Hän viittaa hallituspuolueiden ”moraalisesti leväperäiseen toimintaan” ja väittää Keskustan liittyneen mukaan myönteisesti kannabiksen käyttämiseen suhtautuvien joukkoon.

Näin ei ole. Keskusta on huolissaan huumeiden käytön yleistymisestä. Keskustan puoluevaltuusto on todennut, että puolue vastustaa kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopumista ja pitää sitä hallitusohjelman päihdelinjausten vastaisena.

Siltanen yleistää päihderiippuvuuden yhdistävän rikosasioiden vastaajapuolta sadan prosentin tarkkuudella. Graduni käsitteli huumausainerikostorjuntaa suljetuissa vankiloissa. Kyseessä on huumausainerikostorjunnan ja päihdekuntoutuksen kannalta haastava sosiaalinen ympäristö, koska päihderiippuvuus on erittäin yleistä.

Kuitenkin muutkin kuin päihderiippuvaiset voivat syyllistyä vakaviin rikoksiin. Toisaalta kaikki päihderiippuvaiset eivät eläessään syyllisty sellaisiin tekoihin, joiden vuoksi joutuisi vankilaan.

Maailma ei ole mustavalkoinen, vaan eri värisävyjä täynnä. Ja niin myös moraalis-juridiseen huumekysymykseen liittyy lukuisia näkökulmia.

Inna Kallioinen
oikeustieteen maisteri
keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu, Kerava


Kommentit

19.10.2023 15.50  Alli

Läheisen päihderiippuvuus koskettaa monia muitakin ihmisiä perheenjäsenten lisäksi. Olen saanut seurata läheltä yhtä tällaista murheellista tarinaa, kun ystäväni lapsi on ajautunut vaikeuksiin huumeiden kanssa. Voi kun me ihmiset olisimme niin viisaita, ja aivomme olisi jo niin kehittyneet jo nuoruudessamme, että osaisimme ottaa tämän tosissamme emmekä edes kokeilisi aineita, joihin voi jäädä koukkuun.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini