Poliittinen kenttä on monivärinen

Perjantai 16.8.2019


Tämä mielipidekirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä 16.8.2019.

”Kaikki ihmiset haluavat samoja asioita – turvallisuutta, toimeentuloa, rakkautta, seksiä, viihdettä, vapautta.” Näin kirjoittaa kokoomuksen Jukka Nissinen (K-U 12.8.).

Perustarpeet ihmisillä ovat biologisena olentona varsin samankaltaiset. Kukaan ei selviä ilman ravintoa. Untakin tarvitsemme, samoin liikuntaa. Lajin jatkumisen kannalta osan pitää lisääntyä. Siinä se. Aika yksinkertaista.

Sivistyneessä yhteiskunnassa elämä on kuitenkin monimutkaisempaa. Ihmiset haluavat tosiasiassa varsin erilaisia asioita, kun perustarpeet on riittävän hyvin täytetty.

Osalle päämäärä voi olla takoa rahaa. Osa tyytyy pienempiin tuloihin, jotta voi tehdä mielekästä työtä tai käyttää aikaa enemmän perheen kanssa tai harrastuksissa.

Jollekin viihdettä on luonnossa rauhoittuminen, elokuvat tai kupillinen kahvia ystävän seurassa ja jollekin benjihyppy toisella puolella maapalloa. Joku haluaa seksiä saadakseen lapsen, toinen nautinnon vuoksi ja kolmas ei ollenkaan.

Äänestäjä voi valita monien vaihtoehtojen väliltä. Voi valita oikeiston, vasemmiston tai poliittisen keskustan. Tänä kesänä eräs viisikymppinen mies kertoi minulle periaatteestaan olla äänestämättä. Vapaassa yhteiskunnassa äänioikeuden saa jättää käyttämättäkin.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista yhdessä. Puolueet haluavat eri asioita, mutta halutessaan niiden on mahdollista löytää paljon yhteistä. Puolueita yhdistää ylevien arvojen tavoittelu, mutta painotukset ja keinot tavoitteiden saavuttamiseen ovat erilaisia.

Jukka Nissinen kirjoittaa puolueiden jakolinjasta, joka hänen mielestään on oikeisto ja vasemmisto. Hän unohtaa mainita omaleimaisen poliittisen keskustan, joka Suomessa on ollut pitkään merkittävä ja vaikuttava voima poliittisella kentällä.

Keskustalle ominaista on usko ihmisyyteen: politiikkaa pitää tehdä ihmisiä varten. Puolueen aate kiteytyy vastuulliseen vapauteen, jossa ihminen on itse vastuussa omista valinnoistaan, mutta ottaa toiminnassaan huomioon toiset ja kantaa vastuuta ympäristöstään.

Keskusta on maltillisesti keskellä, mutta ei laimeasti oikean ja vasemman välissä. Molempien kanssa se kykenee tekemään yhteistyötä ja muutoinkin pyrkii sovittelemaan yhteiskunnallista vastakkainasettelua. Se on aktiivinen ja keskusteleva kansanliike, jossa jokainen jäsen saa äänensä kuuluviin. Se on yli sata vuotta vanha, mutta katsoo vahvasti tulevaisuuteen ja on mukana etsimässä ratkaisuja aikamme haasteisiin.

Kokoomusvaltuutetunkin on yleissivistävää tiedostaa se, miten moninapainen poliittinen kenttä meillä Suomessa on. Se on rikkautta.

Siitä olen Nissisen kanssa samaa mieltä, ettei kenenkään kuulu hallita maailmaa yksin. Yhteistyötä tarvitaan aina niin erilaisten ihmisten kuin puolueidenkin välillä. Maailma on monivärinen, ei mustavalkoinen.

Inna Kallioinen
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu, Kerava


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini