Hyvää tasa-arvon päivää! On ilo saada juhlia omaa syntymäpäivääni samana päivänä. Tämä kirjoitus on julkaistu Vaalikynä-kirjoituksena Keski-Uusimaassa:
Tasa-arvo tehdään teoilla. On onni, että on saanut syntyä Suomeen. Suomi on sukupuolten välisen tasa-arvon edelläkävijä kansainvälisesti vertaillen, mutta meilläkin riittää vielä tehtävää.
Naisten keskipalkat laahaavat miesten keskipalkkoja matalammalla tasolla. Siihen on monia syitä. Osa palkkaerosta voidaan selittää työn määrällä ja muilla seikoilla, mutta osittain ilmiö on selittämätön.
Lakimiesliiton palkkatutkimuksen mukaan naisjuristin palkka on 82 prosenttia miesjuristin palkasta. Selittämätön palkkaero on 7,6 prosenttia. Se on aika iso luku.
Naisvaltaiset alat ovat usein pienipalkkaisempia kuin miesvaltaiset alat. Työpaikat sijoittuvat usein julkiselle sektorille.
Naisille lasikatto voi muodostaa esteen uralla etenemiselle. Ainakin pörssiyhtiöiden ylin johto on miesvaltaista porukkaa.
Miesten menestymisessä ei tietenkään ole mitään vikaa. On paljon osaavia ja ahkeria miehiä.
Yhtä lailla on kuitenkin osaavia ja ahkeria naisiakin. Koulussa kympin tyttöjä on melkein joka luokalla, mutta työelämässä yhä vain harva nainen etenee huipulle.
Toki yksi syy voi olla sekin, että naiset eivät halua hakeutua ylimpään johtoon. Mutta mikä on syy siihen?
Politiikan keinoin voidaan etsiä keinoja työelämän ja perheen helpompaan yhteensovittamiseen. Voidaan yrittää ratkaista yksi tulevaisuuden yhteiskunnan ja työelämän haaste eli alhainen syntyvyys. Tärkeää on esimerkiksi se, että työelämän murroksenkin keskellä luodaan vakautta nuorten ihmisten urille.
Toimivia keinoja tuskin löydetään ilman naisia. Politiikassakin me naiset olemme olleet pysyvästi aliedustettuina. Koskaan historian saatossa ei vielä ole käynyt niin, että puolet kansanedustajista olisi ollut naisia.
Lasikatot on tarkoitettu rikottaviksi. Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään 19.3., mutta tekoja tasa-arvon tukemiseksi voidaan tehdä joka päivä.
Inna Kallioinen