Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii monenlaisia toimia

Maanantai 18.3.2019


Nuoret marssivat viime viikolla ilmastolakon merkeissä. Itse olin töissä, joten en osallistunut.

Ilmastonmuutos on valtava haaste koko ihmiskunnalle. Toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan kaikilla tasoilla: yksilötasolla, kuntien ja valtion tasolla sekä kansainvälisesti.

Tärkeää on hyödyntää Suomen korkea osaamistaso: pitää kehittää ympäristöystävällistä teknologiaa ja viedä sitä muualle maailmalle. Vaikka Suomen päästöt muodostavat vain pienen osuuden maailman päästöistä, mielestäni meidän pitää Suomessakin ottaa ympäristönäkökulmat vahvasti huomioon. Jos kaikki ajattelevat, että itse ei tarvitse toimia ”kun on vain niin pieni tekijä”, niin mikään ei muutu paremmaksi.

Ilmastonmuutos on herättänyt monet nuoret kiinnostumaan yhteisiin asioihin vaikuttamisesta. Minullekin juuri ympäristöasiat olivat suurin syy siihen, miksi kiinnostuin seuraamaan politiikkaa jo lapsena, vaikka puoluetoimintaan lähdin mukaan vasta viime eduskuntavaalien jälkeen.

Ystäväni haastoi minut kertomaan, miten huomioin arjen pienissä teoissa ympäristöasiat ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen. Tässä vastaus haasteeseen!

Nämä ovat minun pieniä ilmastotekojani arjessa:

Kävelen paljon. Lyhyet matkat kuljen pääsääntöisesti kävellen.

Syön kasvispainotteisesti ja tykkään kasvisruuista. En kuitenkaan ole kasvissyöjä enkä haluaisi kasvissyöjäksi alkaa. Monipuolinen ruokavalio on mulle sopiva.

Suosin valinnoissani kotimaisia elintarvikkeita ja tuotteita. Silloin tuote tulee läheltä.

Lajittelen biojätteet, muovit, lasit, metallit, paperit, pahvit ja sekajätteet.

Energiaa säästän esimerkiksi niin, että lattialämpö ei ole korkea ja lämmitän saunaa vain harvoin. Sähkösopimukseni on aurinkosähköä.

Kaupassa valitsen isoja pakkauskokoja, jos tuotteelle vain on käyttöä. Silloin jätettä syntyy vähemmän.

Entäs mun vaalikampanja? Vaalikampanjassani otetaan ympäristöasiat huomioon näin:

Mun kampanjatuote ovat Suomessa valmistetut välipalakeksit. En halua jakaa turhaa muovikrääsää.

Esitteet on painettu Suomessa kotimaiselle paperille.

Pyrin mahdollisuuksien mukaan kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä. Monesti se ei kuitenkaan ole mahdollista, kun pitää kuljettaa tavaroita ja aikataulut ovat tiukkoja.

Pinssejä on tilattu vain pieni määrä – sellaisen saa pyytämällä.

Olen myös nostanut ympäristöasioita aktiivisesti esiin niillä vaikuttamisareenoilla, joilla jo vaikutan! Esimerkiksi olen vaatinut, että Kerava olisi lähtenyt mukaan Hinku-kuntien verkostoon. Hinku-kunnat asettavat kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita. Ne haluavat erityisesti lisätä uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta. Lue lisää Hinku-asiasta blogikirjoituksestani.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini