Pitäisikö kannabis laillistaa?

Keskiviikko 13.3.2019


Ei pitäisi! Kaikkiin huumeisiin liittyy terveydellisiä riskejä.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa nousee huumausaineiden osalta säännöllisesti esiin kannabiksen laillistaminen ja huumausaineiden käytön dekriminalisointi eli rangaistavuuden poistaminen. Nämä nousevat esiin välillä myös vaalikoneissa ja -paneeleissa.

Tällä hetkellä huumausaineiden laiton käyttö tuomitaan Suomessa huumausaineen käyttörikoksena (rikoslaki 50.2a§). Huumausaineen käyttörikoksesta voi seurata sakkorangaistus tai enimmillään lyhyt vankeusrangaistus, mikä lienee kuitenkin harvinaista. Sallittua kannabiksen käyttö on lääkärin määräyksestä lääkinnällisiin tarkoituksiin, koska joihinkin sairauksiin se on toimivin lääke.

Kannabis on suomalaisten eniten käyttämä huume. Kannabiksen laiton käyttö, hallussapito, maahantuonti ja levittäminen sekä hamppu- eli kannabiskasvien kasvattaminen on kiellettyä Suomessa ja monessa muussa maassa.

Kannabiksen käyttö on yleistynyt varsinkin nuorten keskuudessa. Noin viidesosa 15-69-vuotiaista suomalaisista on kokeillut sitä. Jos huumausaineiden hankkiminen tehtäisiin helpommaksi, niiden käyttö todennäköisesti yleistyisi entisestään.

Vaikka kannabis on suhteellisen lievä huume verrattuna moniin muihin huumausaineisiin, sen käyttöön liittyyy riskejä ja se aiheuttaa riippuvuutta. Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa ahdistus- ja sekavuustiloja, masennusta ja muita mielenterveyden häiriöitä tai laukaista skitsofrenian. Käyttäjä ei voi ennakolta tietää, millä tavoin huumausaine häneen vaikuttaa.

Kannabiksen runsas käyttö voi vaikuttaa negatiivisesti ihmisen elämään. Se voi haitata koulunkäyntiä ja työntekoa ja syrjäyttää yhteiskunnasta.

Valtion verotulojen kasvulla ei voi kannabiksen laillistamista kestävästi perustella. Saatavuuden helpottuessa ja käytön yleistyessä päihteistä aiheutuvat kansanterveydelliset ja -taloudelliset haitat lisääntyisivät.

Päihdepolitiikassa huomio pitää suunnata huumeiden käytön ennaltaehkäisyyn ja huumeriippuvaisten nopeaan hoitoonohjaukseen. Vaarallisia aineita ei kuitenkaan saa laillistaa. Fokuksen pitää olla siinä, että huumeiden käyttöä pyritään vähentämään.

Käy YouTubesta katsomassa mun video tästä aiheesta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini