Naisissa on voimaa

Perjantai 8.3.2019


Hyvää naistenpäivää! Meissä naisissa on voimaa, rohkeutta ja kauneutta. Tänään on aika juhlia sitä.

Joskus valitetaan sitä, miksi vietetään vain naistenpäivää, mutta ei miestenpäivää. Missä on tasa-arvo?

Ehkä se on kuitenkin ihan ok, että naisten kunniaksi on yksi päivä vuodessa.

Vaikka Suomessa olemme sukupuolten välisen tasa-arvon mallimaa kansainvälisesti vertaillen, meilläkin on vielä tehtävää jokapäiväisen tasa-arvon parantamiseksi. Olin Brysselissä harjoittelussa viime keväänä. Osallistuin siellä naistenpäivän tiimoilta useisiin tapahtumiin. Monet naiset Etelä-Euroopan maista keskusteluissa osoittivat ihailua Suomea ja Pohjoismaita kohtaan tasa-arvoasioissa.

Palkkatasa-arvon tavoittelemisessa esimerkiksi riittää edelleen tehtävää meillä Suomessakin. Naisten keskipalkat laahaavat kaukana miesten keskipalkoista. Naisvaltaiset alat ovat pienipalkkaisia. Naisille lasikatto voi muodostaa esteen uralla etenemiseen. Ainakin pörssiyhtiöiden ylin johto on aika miesvaltaista porukkaa.

Siinä ei tietenkään ole mitään vikaa. Meillä Suomessa on osaavia, hyviä ja taitavia miehiä.

Ongelma on kuitenkin siinä, että ihan yhtä lailla meillä on osaavia, hyviä ja taitavia, kunnianhimoisia ja tavoitteellisia naisiakin. Koulussa kympin tyttöjä on melkein joka luokalla, mutta työelämässä vain harva nainen etenee huipulle.

Politiikan keinoin voidaan etsiä keinoja esimerkiksi työelämän ja perheen helpompaan yhdistämiseen. Voidaan myös yrittää ratkaista yksi yhteiskunnan ja tulevaisuuden työelämän kannalta haasteellinen ongelma: alhainen syntyvyys.

Keinoja tai ratkaisuja tuskin kuitenkaan löydetään ilman naisia. Politiikassakin me naiset olemme olleet aliedustettuina, toistaiseksi pysyvästi. Koskaan historian saatossa ei ole päässyt käymään niin, että puolet kansanedustajista olisivat olleet naisia.

Olisiko jo aika muutokseen? Minun mielestäni olisi, mutta valinnat ovat aina äänestäjien käsissä. Itsekin olen eri vaaleissa äänestänyt niin hyviä miehiä kuin hyviä naisiakin, silloinkin kun valinnanvaraa on ollut runsaasti. Muutokseen tarvitaan valinta.

Inna Kallioinen
eduskuntavaaliehdokas, Uusimaa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini