Maksuton koulutus on mahdollisuuksien tasa-arvoa

Tiistai 26.2.2019


Mitä me halutaan? Me halutaan maksuton toisen asteen koulutus. Ja se me myös Suomessa tarvitaan, kun huoltosuhde heikkenee ja osaajista on tulevaisuudessa huutava pula.

Nyt se on kuitenkin selvää, että ihan kaikki puolueet eivät sitä halua. Eduskuntatalon rappusilla Kokoomus ja Perussuomalaiset valitettavasti ilmoittivat olevansa ainoita puolueita, jotka eivät halua sitä edistää. Harmi. Mutta on hienoa, että heitä lukuunottamatta muiden puolueiden edustajat nostivat vihreän kyllä-kyltin koulutuksen maksuttomuuden edistämiselle.

Maksuton koulutus on parasta mahdollisuuksien tasa-arvoa. Jokaisella lapsella ja nuorella pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua ja hankkia työelämässä välttämätön osaaminen. Taloudelliset lähtökohdat eivät saa muodostaa estettä kouluttautmiseen.

Koulutus on myös keino pitää nuoret mukana yhteiskunnassa aikana, jolloin yksi suuri ongelma on nuorten syrjäytyminen. Koulutuksen eriarvoistumisen ehkäiseminen on välttämätöntä.

Tällä hetkelllä toinen aste on kummallinen välietappi maksuttoman peruskoulun ja korkeakoulutuksen välissä. Esimerkiksi lukio maksaa tällä hetkellä nimittäin noin 2600 euroa. Kaikilla perheillä ja nuorilla ei ole siihen varaa.

Me Keskustaopiskelijat ja Keskustanuoret olimme mukana Maksuton2aste-mielenosoituksessa Helsingissä tänään lukiolaisten ja ammattikouluopiskelijoiden kanssa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini