Joutuuko köyhä opiskelija HSL-uudistuksen maksumieheksi?

Tiistai 5.2.2019


Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 28.1.2019.

Matkakortteja on vaihdettu ahkerasti uusiin. Tavoitteena HSL:llä on, että lippu-uudistus tulee voimaan keväällä.

Asioissa on aina puolensa. HSL-uudistuksen parhaita puolia on, että joukkoliikenteen suosiota halutaan lisätä sen avulla. Joukkoliikenteen matkustuskilometrien määrän HSL-alueella arvioidaan nousevan viisi prosenttia.

Taistelussa ilmastonmuutosta vastaan on käännettävä kaikki kortit, jopa HSL-matkakortit. On tärkeää, että HSL kantaa kortensa kekoon pyrkimällä lisäämään joukkoliikenteen käyttöä.

Uudistuksessa on kuitenkin merkittävä epäkohta. Se kurittaa yhden köyhimmistä väestönryhmistä jo muutoinkin tiukkaa, usein äärimmilleen venytettyä taloutta.

HSL poistaa opiskelijoilta oikeuden alennuksiin arvolipuissa. Niitä käytetään yleensä yksittäisiin matkoin. Tähän asti opiskelijat ovat matkustaneet puoleen hintaan. Uudistuksen myötä satunnaisesti yksittäisiä matkoja tekevien opiskelijoiden matkakulut tuplaantuvat.

Käytännön esimerkkinä: nyt yksittäinen matka Keravalta Helsinkiin maksaa opiskelijalle 3,20 euroa, mutta uudistuksen jälkeen 6,40 euroa. Onko minkään ryhmän hintojen kaksinkertaistaminen yhtäkkiä oikeudenmukaista tai kohtuullista? Kannustaako se suosimaan joukkoliikennettä?

Lisäksi opiskelijoiden alennusprosentti kausilipuissa laskee. Tässäkin mielessä uudistus on opiskelijoille kurjistus.

Opiskelijoiden keskimääräiset tulot Suomessa alittavat niin EU:n virallisen köyhyysrajan kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen minimibudjetin. Moni opiskelija on tottunut sinnittelemään sisukkaasti niukkuudessa ja samalla kehittämään osaamistaan yhteiskuntamme parhaaksi.

Avaimia yhteiskunnan menestykseen on yksilöiden osaamisessa. Opiskelu on tapa kehittää osaamista. Se on paitsi oppijalle itselleen myös yhteiskunnalle tärkeää ja siihen pitäisi kannustaa. Tämä pitäisi oppia muistamaan erilaisissa päätöksentekopöydissä, myös HSL:n hallinnossa.

Inna Kallioinen
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu, Kerava


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini