Ydinvoimasta

Lauantai 3.11.2018


Pidin tämän puheen 3.11.2018 KOLlin liittokokouksessa Tampereella

Arvoisa liittokokous,

Haluan puhua ydinvoimasta. Vaikka ydinvoima hiilijalanjälkensä puolesta saattaa olla ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi välivaiheen energiamuotona tarpeellinen, meidän on muistettava siihen liittyvät suuret riskit.

Jos puhumme ydinvoiman eduista, meidän on samalla pidettävä esillä myös sitä toista puolta ja painotettava turvallisuusnäkökulmia.

Ydinvoiman turvallisuusriskit ulottuvat hallitsemattoman pitkälle tulevaisuuteen – tuhansia vuosia tästä eteenpäin. Jätämme ydinjätteen hankalana taakkana tuleville sukupolville.

Valtioneuvoston Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa ydinonnettomuutta on pidetty yhtenä Suomen vakavimpana turvallisuusuhkana. Sen vaikutukset olisivat laajamittaiset koko yhteiskunnan kannalta. Ydinvoiman yleistyessä myös onnettomuusriski kasvaisi.

Toinen ydinvoimaan maailmanlaajuisesti liittyvä vakava huoli on meidän ihmisten oma toiminta. Mitä jos ydinjätettä päätyisi vääriin tarkoituksiin? Miten varmistumme siitä, että ihminen ei voi sitä itse koskaan käyttää toisen vahingoittamiseen?

Meidän pitää kunnianhimoisesti etsiä pitkän aikavälin ratkaisuja ilmastonmuutokseen uusiutuvasta energiasta, jota ihmiskunnan on opittava nopeasti hyödyntämään ja käyttämään nykyistä enemmän. Myös kulutusta on välttämätöntä karsia, koska pitkällä aikavälillä maapallon kantokyky tuskin kestää tätä kaikkea.

Kiitos.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini